الحاد جدید به طور کلی مبتنی بر علم گرایی و ادعای بسندگی تبیین های طبیعی و مادی برای تمام پدیده های عالم است. چنین رویکرد هایی در رشته های مختلف علمی مانند فیزیک، زیست شناسی و علوم شناختی وجود داشته و دسته های مختلف الحاد علمی را شکل داده است. در این میان، به نظر می رسد نظریات فیزیکی و کیهان شناختی ناظر به خودبسندگی جهان و آفرینش از هیچ، پایه ای ترین مبانی الحاد علمی را شکل می دهد؛ زیرا این نظریات مدعی تبیین فیزیکی اصل و اساس هستی و نه صرفاً حیات یا موجودات زنده بوده و تلاش دارند این ایده را با مدل سازی های فیزیکی، به عنوان واقعیتی علمی تثبیت کنند.
در طرح حاضر تلاش بر این است که نظریات مختلف کیهان شناسی در مورد پیدایش هستی که ارتباط مستقیم یا غیر مستقیم با الحاد و نفی وجود خالق دارد، بررسی و نقد گردد. در این راستا، تلاش می شود پیشینه نظریات کیهان شناختی الحادی، مبانی و زمینه های آن، ارائه نمایه ای نسبتاً جامع از این نظریات، طرح استدلال های آن ها و ارزیابی و نقد آن به صورت تفصیلی و با بهره گیری حداکثری از دیدگاه های فیزیکدانان خداباور یا مخالف الحاد جدید صورت گیرد.
مبارزه علمی با پدیده الحاد جدید در غرب مدت بیشتری است که آغاز شده و طبعاً از پیشینه ای نسبتاً غنی برخوردار است، اما در جهان اسلام و در گفتمان دینی فارسی زبانان، نقد علمی الحاد جدید امری نوپا و جدید به حساب می آید. با این حال، در سال های اخیر در این زمینه تلاش ها و پژوهش هایی صورت گرفته است که در طرح های آتی باید مورد توجه قرار گیرد تا ضمن اجتناب از تکرار بی ثمر و بی مورد، از کارهای پیشین به نحو مفیدی بهره گرفته شود. در این راستا، کارهای ذیل را می توان برشمرد:
- مجموعه «ما و جهان» که ترجمه گزیده ای از آثار برخی از برجسته ترین دانشمندان غربی در زمینه های مختلف مربوط به الهیات از جمله مباحث الهیاتیِ فیزیک و کیهان شناسی است.
- کتاب و درسنامه نقد الحاد جدید نوشته استاد حجة الاسلام شاکرین که بخش مهمی از آن به دیدگاه های الحادی مبتنی بر فیزیک پرداخته است.
- آثار دکتر مهدی گلشنی، از جمله کتاب های «تحلیلی از دیدگاه های فلسفی فیزیکدانان معاصر» و «جستارهایی در فیزیک معاصر».
- ترجمه تعداد زیادی از کتاب ها و مقالات علمی در نقد نظریات الحادی کیهان شناختی.
- دوره های آموزشی و دانش افزایی متعدد در مراکز مختلف حوزوی و دانشگاهی در آشنایی و نقد الحاد جدید از جمله نظریات الحادی مبتنی بر فیزیک، از جمله: دوره مجازی نقد الحاد جدید در دفتر تبلیغات اسلامی، مدرسه نقد الحاد جدید در دانشگاه فردوسی، دوره آشنایی با الحاد مدرن در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، مدرسه بین المللی خداباوری شریف: شرق و غرب.
برنامه های آینده
1- مرجعیت علمی در حوزه معنويت گرايي الحادي
2- تربیت نیروی کارآمد و متخصص و فعال در حوزه معنويت گرايي الحادي
دسترسی به منابع
شناخت منابع معتبر و دسترسی به منابع معتبر در جهت شناخت مساله و...
همفکری و تعامل در جهت حل مساله
همفکری در گروه در جهت حل مساله و شناخت بهتر و تبیین آسان آن برای جامعه علمی پیرامونی
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری محتوا و خروجی یافته گروه در جهت دریافت بازخوردهای بیشتر از جامعه علمی پیرامونی در جهت آسیب شناسی