در نشستی تخصصی که با حضور دکتر میثم توکلیبینا1 و جمعی از پژوهشگران گروه کلام جدید (نقد الحاد) موسسه التوحید برگزار شد، ابعاد مختلف موضوع الحاد و چالشهای پیش روی آن، به ویژه در عصر هوش مصنوعی، مورد بررسی قرار گرفت.
دکتر توکلیبینا در این نشست با تاکید بر اهمیت پژوهشهای نوین در حوزه دین، به ضرورت مواجهه فعال و هوشمندانه با پدیده الحاد اشاره کردند. ایشان با ارائه دادههای پژوهشی، به تحلیل روندهای جهانی در زمینه تغییر باورهای دینی و گسترش الحاد پرداختند و راهکارهایی برای مقابله مؤثر با این پدیده ارائه دادند.
یکی از محورهای اصلی این نشست، بررسی تأثیر رویکرد هوش مصنوعی بر پژوهشهای دینی و تولید محتوا بود. شرکتکنندگان با اشاره به قابلیتهای بالای هوش مصنوعی در تولید محتوا، بر ضرورت حضور فعال نهادهای دینی در این فضا تاکید کردند.
هشدار: تسلط محتوای الحادی بر هوش مصنوعی
در این نشست، این نگرانی مطرح شد که اگر نهادهای دینی به موقع وارد عرصه تولید محتوای دینی برای هوش مصنوعی نشوند، این فضا به طور کامل در اختیار محتوای الحادی قرار خواهد گرفت. دکتر توکلیبینا در این خصوص هشدار دادند که هوش مصنوعی بر اساس دادههایی که به آن تغذیه میشود، عمل میکند و اگر دادههای موجود در این حوزه عمدتاً الحادی باشد، خروجیهای هوش مصنوعی نیز به همین سمت گرایش پیدا خواهد کرد.
ضرورت تأمین محتوای دینی برای هوش مصنوعی
شرکتکنندگان بر اهمیت تأمین محتوای غنی و متنوع دینی برای آموزش به هوش مصنوعی تاکید کردند. با این کار، میتوان اطمینان حاصل کرد که هوش مصنوعی در پاسخگویی به سوالات دینی، به منابع معتبر و موثق دینی رجوع کند.
جمعبندی
در پایان این نشست، بر لزوم همکاری بینرشتهای پژوهشگران دینی و متخصصان هوش مصنوعی تاکید شد. همچنین، ضرورت حمایت از پژوهشهای نوین در حوزه دین و سرمایهگذاری در تولید محتوای دینی برای هوش مصنوعی، از دیگر مواردی بود که مورد تاکید قرار گرفت.
پانویس
- میثم توکلی بینا در سال 1379 از دانشکده مهندسی برق دانشگاه تهران فارغ التحصیل شد. پس از تغییر رشته، در سال 1381 در گرایش فلسفه علم از دانشگاه شریف فارغ التحصیل و در رشته فلسفه دین مشغول به تحصیل دکتری گردید. در دوره دکتری بر نقد و بررسی خداناباوری تمرکز داشت و با اتمام دوره دکتری و در سال 1391 به عضویت هیئت علمی مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران درآمد. وی سابقه مدیریت گروه کلام، مدیریت آموزش های تخصصی و تحصیلات تکمیلی را در آن مؤسسه دارد و کتابخانه تخصصی علم و دین را بنیان گذاری کرده است. در حال حاضر تمرکز اصلی او بر ترجمه، پژوهش و تدریس حوزه علم و دین به خصوص بخش های فلسفی و فیزیکی آن است..